VIDEO | Rafila, anunț despre marea relaxare: Fără mască în aer liber, nu se mai cere certificatul verde în restaurante și crește capacitatea pentru competiții sportive, cinematografe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că propunerile de relaxare au fost făcute după ce gradul de ocupare a paturilor COVID a scăzut sub 50%.

Ministerul Sănătății a propus eliminarea mai multor restricții.

Este vorba despre accesul fără certificat electronic Covid în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri, pensiuni şi restaurante. De asemenea, creşterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, fără restricţii de interval orar, asta cred că e un lucru aşteptat de multă lume, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine”, a declarat Alexandru Rafila.

Conform lui Rafila, este propusă permiterea organizării de evenimente private cu participarea a cel mult 200 de persoane.

Masca în mod evident nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Rafila precizează că, dintre restricții, va fi păstrată posibilitatea izolării și carantinării persoanelor care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat.

Totodată, se poate menține testarea săptămânală a personalului de îngrijire și asistență a personalului de specialitate și auxiliar care își desfășoară activitatea în centre de îngrijire a bătrânilor.

Noi ne menţinem poziţia că ar trebui, până vedem ce se întâmplă, ca activităţile din baruri, cluburi şi discoteci să rămână închise”, a mai spus Rafila.

Totodată, telemunca și programul de lucru decalat rămân la nivelul de recomandări, a mai precizat ministrul Sănătății.

sursa: gandul.ro