Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, asigură România: ”Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor”

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri, 11 martie, la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului.

Oficialul american a susținut o declarație de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia a mulţumit poporului român pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni.

Totodată,  Harris a dat asigurări că românii nu au de ce să se teamă de nimic în fața Rusiei, subliniind faptul că ”un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor țărilor NATO”.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis românilor că pot sta liniștiți:

“Doamna vicepreşedinte a reconfirmat în cadrul discuţiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianţe. O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toţii dorim să îl evităm, dar noi, ca aliaţi – o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră. Fiecare cetățean al României poate să stea liniștit, pentru siguranța sa și a familiei sale.” – a spus șeful statului român.