Lideri occidentali se reunesc sâmbătă la Munchen, în timp ce Vladimir Putin este așteptat să coordoneze personal exercițiile militare de la granița cu Ucraina, inclusiv manevre nucleare. Peste 40% din forţele ruse relocatela frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac. Președintele american Joe Biden a declarat că este convins că Rusia va ataca Ucraina. Ciocnirile dintre separatiștii prouși și forțele ucrainene din estul țării s-au intensificat vineri seara, autoritățile secesioniste anunțând evacuarea civililor. SUA au insistat că aceste ciocniri nu sunt altceva decât „provocări” ale rușilor pentru a justifica un atac asupra Ucrainei. Au avut loc și atacuri cibernetice, însă Rusia neagă că s-ar afla în spatele acestora. Președintele Ucrainei încă nu a luat o decizie dacă va merge la Munchen, așa cum era planificat, sau va rămâne în țară.
09.18 Un anunț similiar de mobilizare generală a fost făcut la scurt timp și de liderul separatiștilor din Lugansk, relatează Reuters.
Autoritățile separatiste au anunțat vineri evacuarea a 700.000 de oameni, invocând drept pretext un atac al Ucrainei.
Reuters precizează că mai puțin de 7.000 de oameni au fost evacuați din Donețk în cursul dimineții de sâmbătă.
8.58 Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală
„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală“, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.
Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
08.48 Armata ucraineană a anunțat că a înregistrat sâmbătă dimineața 12 încălcări ale acordului de încetare a focului în regiunile separatiste din estul țării, după ce cu o zi înainte au fost semnalate 66 de incidente, transmite Reuters. Informațiile au fost publicate pe pagina de Facebook a armatei.
Separatiștii proruși au deschis focul în nu mai puțin de 20 de locații, utilizând artileria grea (ceea ce reprezintă o încălcare a acordurilor de la Minsk).
Încă nu este clar dacă președintele Ucrainei Volodimir Zelenski își va continua sâmbătă agenda și va merge la Conferința de securitate de la Munchen, în contextul în care oficialii americani și-au exprimat temerile că plecarea sa în acest moment ar fi riscantă și ar oferi oportunitatea pentru Rusia să speculeze că a fugit din țară. Zelenski ar urma să se întâlnească în Germania cu vicepreședintele american Kamala Harris și ați lideri occidentali prezenți la eveniment, amintește The Guardian.
Vineri nopatea, întrebat în legătură cu acest aspect, președintele american Joe Biden a spus că decizia îi aparține, adăugând că ”în căutarea unei soluții diplomatice, ar putea fi înțelept” ca Zelenski să nu părăsească Ucraina. Potrivit presei internaționale, Zelenski nu a luat încă o decizie.
Conferința de securitate de la Munchen a fost fondată în 1963 ca modalitate a liderilor occidentali de a discuta cele mai presante subiecte de securitate de pe scena internațională. Rusia a anunțat că nu va participa la eveniment, pentru prima oară din 1999.
În tot acest context tensionat, Vladimir Putin va superviza exercițiile militare ale forțelor rusești, în cursul zilei de sâmbătă, inclusiv lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear. El va fi însoțit de președintele Belarus Aleksander Lukașenko. Amintim că o parte din soldații ruși sunt mobilizați în Belarus.
Ambasadorul american la OSCE declara vineri că din estimările SUA, între 169.000 și 190.000 de soldați rusși sunt comasați la granița cu Ucraina, cea mai mare mobilizare de trupe de la Războiul rece.
sursa: hotnews.ro