Tichetele de 1.500 de lei pentru creşă sau grădiniță ar putea ajunge la părinți din vară

Ajutorul pentru creşă sau grădiniţă, în valoare de 1.500 de lei, suspendat de fostul Guvern Cîțu, ar putea fi primit de părinți în acest an, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD).

Acesta a anunțat că facilitatea celor 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță se va relua de la jumătatea anului 2022 și există intenția să fie extinsă și pentru plătitorii de impozit pe venit.

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 239/2020, au fost introduse noi reglementări prin care angajatorii pot efectua cheltuieli pentru educația timpurie. Pe lângă aceasta, sunt prevăzute și organizarea și defășurarea învățământului profesional și tehnic, dar și învățământul dual preuniversitar și universitar.

Astfel, companiile care efectuează acest tip de cheltuieli pot să scadă costurile din impozitul pe profit datorat, fără a depăși 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că aceste sume nu sunt venituri impozabile. Educația timpurie este reprezentată de creșe și grădinițe.

Una dintre condiții pentru a putea beneficia de acești bani este ca salariatul să plătească lunar o sumă de bani pentru creșă sau grădiniță, indiferent dacă este de stat sau privată. Limita este de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil al salariatului.
Dacă, de exemplu, salariatul plătește lunar 600 de lei pentru grădinița copilului, angajatorul îi poate oferi doar 600 de lei.
În cazul unui salariat care plătește 2.500 de lei lunar pentru educația timpurie, acestuia i se vor acorda doar 1.500 de lei, reprezentând suma maximă.