Ieri am văzut acest citat din Anthony Bourdain: “When someone cooks for you – they are saying something. They are telling you about themselves: where they come from, who they are, what makes them happy.” Mi-a plăcut și l-am share-uit pe Instagram… și apoi m-am gândit: dacă alții pot afla atâtea despre tine doar din ce și cum gătești, ce pot afla EU despre mine când gătesc? Ce vreau să îmi transmit? Aș putea deveni self-coach, folosindu-mă de simplu act al gătitului?
Așa că m-am gândit: ce a vrut să îmi spună supa asta de morcovi?
- Culoarea aurie a supei: Să îmi aducă aminte cât iubesc lumina și soarele și că nerăbdarea/ disperarea cu care aștept primăvara e normală?
- Forma și rezistența morcovilor: Că am ieșit puternică din iarnă? Că sunt o persoană determinată?
- Cremozitatea aproape exagerată dată de ricotta: Că acum am nevoie să simt acceptarea și căldura celor din jur?
- De obicei morcovii sunt ultimii pe lista mea de cumpărături: Că aș putea să fiu mai înțelegătoare și mai atentă la persoanele cu care nu rezonez?
Dacă suntem atenți, ce alegem să mâncăm, ne poate da indicii despre starea noastră din acel moment și despre ce ne lipsește ca să fim mai echilibrați.
Ingrediente
Supă cremă de morcovi cu ricotta
- 500 gr morcovi
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță rasă coriandru măcinat
- 1/2 linguriță chimion
- 1/2 linguriță turmeric
- coaja rasă de la 1/4 lămâie bio
- 100 gr ricotta
- 15 gr unt
- 1-2 linguri ulei
Porții: 4
Calorii: 660
Preparare
Într-o oală se încălzește uleiul. Se adaugă ceapa tocată cubulețe și se călește la foc mic până se înmoaie și nu mai simțim miros de ceapă crudă. Se adaugă morcovii tăiați felii și se sotează la foc mic până se caramelizează puțin. Amestecați rar la început și mai des către final, când morcovii sunt caramelizați. Aveți răbdare la acest pas, va dura 10-15 minute, țineți focul la mic ca să nu ardeți legumele.
- Adăugați usturoiul strivit, turmericul, chimionul și coriandrul și sotați încă 1-2 minute, până miroase plăcut a usturoi.
- Adăugați 4 căni de apă (1l), sare și aduceți la fierbere. Puneți capacul și fierbeți cam 30 minute la foc mic, până morcovii sunt fierți de tot, moi.
- Puneți solidele din oală și puțin lichid în robot și mixați lung, la viteză maximă până aveți piure fin. Adăugați untul, ricotta, coaja de lămâie și râșniți piper negru. Mai adăugați puțină supă din oală și mixați iar la viteză mare. Gustați supa de sare și adăugați dacă mai trebuie.
- Cu robotul mergând, adăugați treptat din supa rămasă până obțineți consistența dorită.
- Serviți supa cremă de morcovi caldă, cu pâine prăjită unsă cu ricotta și presărată cu verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel) sau cu crutoane picante.
sursa: e-retete.ro