Şeful SIE, invitat în Parlament. Vlase le-a transmis aleşilor că sunt identificate soluţii pentru prevenirea şi contracararea ameninţărilor din regiune

Şeful SIE, Gabriel Vlase, a prezentat situaţia privind securitatea României, în contextul războiului din Ucraina, potrivit preşedintelui Comisiei de control parlamentar al SIE, deputatul Mihai Weber. Gabriel Vlase a transmis că instituţia are la îndemână soluţiile necesare pentru a preveni şi contracare ameninţările la adresa ţării noastre

Marţi, 1 martie 2022, a avut loc şedinţa Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, la care a fost invitat să participe şi domnul Petru-Gabriel Vlase, directorul SIE, a informat şeful comsiei din Parlament.

Întrunirea a avut ca scop prezentarea situaţiei de securitate a României din perspectiva atribuţiilor pe care le are Serviciul de Informaţii Externe în contextul situaţiei din Ucraina, mai informează sursa citată.

Domnul Petru-Gabriel Vlase a prezentat situaţia actualizată din prisma securităţii naţionale şi a răspuns întrebărilor Comisiei, reieşind următoarele:

  • Apartenenţa la Uniunea Europeană şi calitatea de membru cu drepturi depline în NATO oferă României cele mai bune garanţii de securitate
  • Serviciul de Informaţii Externe monitorizează în permanenţă evoluţiile actuale de securitate de la graniţa cu Ucraina şi implicaţiile pe care le-ar putea avea asupra aspectelor de interes pentru România.
  • Există un flux continuu de informaţii privind raportarea Serviciului la principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale rezultate din situaţia din Ucraina şi soluţiile identificate pentru prevenirea şi contracararea acestora.
  • Cu privire la misiunea Serviciului de Informaţii Externe de a informa beneficiarii săi legali despre riscurile şi ameninţările la adresa României, Comisia a constatat că SIE şi-a respectat atribuţiile, informând constant decidenţii naţionali”, a mai transmis şeful comisiei de control asupra SIE.
    sursa: adevarul.ro