Romanii pot investi in titluri de stat Tezaur cu dobanzi de pana la 5.35%

Incepand cu data de 7 februarie, românii isi pot investi economiile din titluri de stat Tezaur, care au maturitati de 1,3 sau 5 ani. Dobanzile anuale ajung si la 5.35%, fiind cele mai mari de la lansarea programului.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, sunt în forma dematerializată și pot fi cumpărate online în perioada 7 – 24 februarie 2022 numai de persoanele fizice înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR şi virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Totodată, titlurile mai pot fi achiziţionate între 7 şi 25 februarie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului, între 7 şi 24 februarie în mediul urban şi 7 – 23 februarie în mediul rural prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, precizează MF.