Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor impuse de statele occidentale Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a informat că Republica Moldova nu va introduce sancțiuni la adresa Rusiei.

Anunțul vine după ce statele occidentale au introdus sancțiuni împotriva Moscovei, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, informează Unimedia.info.

Acesta spune că încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Republica Moldova nu a introdus sancțiuni împotriva Moscovei și nu o va face nici acum.

Potrivit lui Popescu, economia Republicii Moldova este mult prea vulnerabilă pentru ca țara să își permită să impună sancțiuni. El a spus că „indiferent de limbajul în raport cu Rusia, niciun Guvern din 2014 nu a luat sancțiuni serioase aliniate la cele europene”.

„Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancţiunile europene sau americane introduse contra Rusiei şi la această etapă noi ne menţinem pe această linie. Societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a antrena Republica Moldova în astfel de sancţionări, care implică costuri.

Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a declarat Popescu.

Nicu Popescu: Republica Moldova și-a explicat foarte clar poziția

Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău a mai spus că poziția Republicii Moldova a fost foarte clar explicată, chiar și de către președintele Maia Sandu.

Oficialul a spus că, în continuare, autoritățile de la Chișinău consideră că acțiunea Rusiei este nejustificată, dar a explicat că este important pentru Republica Moldova să continue discuțiile cu Moscova.

„Noi am spus ce credem despre acest act nejustificat împotriva Ucrainei. Acum avem și discuții tehnice. Există comunicare cu Federația Rusă. Există mai multe situații legate de cetățenii noștri blocați în Federația Rusă, care nu pot traversa Ucraina și au nevoie de a sta pe teritoriul Federației Ruse. Noi avem nevoie să discutăm”, a spus acesta.

Statele occidentale au impus sancțiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Printre acestea se numără închiderea spațiului aerian pentru aeronavele ruse sau excluderea principalelor bănci din Rusia din sistemul internațional SWIFT.

sursa: gandul.ro