PUNCT CENTRAL de primire a ajutoarelor umanitare destinate refugiaților din Ucraina în incinta pavilionului 2 de la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, în această dimineață, măsuri pentru organizarea – la nivelul județului Bacău – a sprijinului acordat refugiaților și persoanelor strămutate din Ucraina, în contextul conflictului militar din statul vecin.

Astfel, a fost stabilită înființarea unui PUNCT CENTRAL de primire a ajutoarelor umanitare destinate refugiaților, acesta urmând să funcționeze în incinta pavilionului 2 de la Centrul de Afaceri și Expoziții.

Punctul de primire va fi deservit de lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Poliției Locale, cu susținerea voluntarilor Societății Naționale de Cruce Roșie (filiala Bacău).

Cetățenii care intenționează să ofere ajutoare sunt rugați să aibă în vedere ca acestea să fie alcătuite îndeosebi din BUNURI NEPERISABILE, produse de primă necesitate, îmbrăcăminte, produse de igienă personală etc. Ajutoarele centralizate la punctul de primire vor fi ulterior distribuite beneficiarilor, potrivit solicitărilor și nevoilor, de către lucrătorii instituțiilor cu atribuții în acest sens.

De asemenea, am solicitat primăriilor să prioritizeze spațiile de cazare imediat operabile în plan local, astfel încât în cazul unui posibil aflux de imigranți acesta să poată fi direcționat, în mod ordonat, către respectivele locații.

O astfel de clasificare a fost realizată pe zona urbană a județului (orașe și municipii).

La nivelul CJCCI Bacău va funcționa un NUMĂR UNIC DE TELEFON la care persoanele fizice/juridice din județ – care deja au preluat în cazare refugiați ucraineni sau intenționează să o facă – vor notifica autoritățile, în vederea luării în evidență a acestor persoane de către instituțiile abilitate.

NUMĂRUL UNIC DE TELEFON:

0758.025.216.

Persoanele fizice și juridice care, în contextul crizei umanitare menționate, sunt dispuse să dea o mână de ajutor sunt rugate SĂ COMPLETEZE FORMULARUL de la adresa umanitar.dsu@mai.gov.ro, pentru ca propunerea lor umanitară (ajutoare și cazare) să fie luată în evidența Guvernului României, în cadrul celulei de coordonare operațională a relației cu societatea civilă.