Proiect de ţară: un nou avion produs în România, la Aerostar

Vineri, 18 februarie, ministrul Economiei, Florin Spataru, împreună cu secretarul de stat Daniela Daniela Nicolescu şi Cristina Corina Dragomirescu, preşedinte al Oficiului de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială au făcut o vizită de lucru în judeţul Bacău.

Aceştia au fost în vizită la Aerostar, AE Electronics şi Elmet şi au fost însoţiţi de preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, prefectul Bacăului, Lucian Bogdanel, deputatul PSD Costel Dunava – preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Ana Cătăuţă – deputat PSD – membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii.

”Îmi doresc foarte mult ca în urma discuţiilor pe care le vom avea săptămâna viitoare, în urma evenimentului pe care îl organizăm împreună cu Camera Deputaţilor, să aducem la masă toţi jucătorii din industria aeronautică şi să avem un proiect de ţară, un nou avion produs în România, cu ajutorul companiilor din România, utilizat nu numai în România, în regiune şi, de ce nu, la nivel mondial (…) Nu sunt specialist în domeniul aviaţiei. Este provocarea pe care am lansat-o celor de la Aerostar. România are o tradiţie, a construit avioane, a construit prototipuri, IAR 99 este un avion românesc. De ce să nu lansăm aceste provocări, de ce să nu reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc? Din discuţiile preliminare pe care le-am avut, a reieşit că ar putea să facă un avion pentru partea de training a echipajului care să corespundă standardelor internaţionale, dar care să fie produs în România. Hai să îmbunătăţim Şoimul, hai să facem un model modernizat. Numai prin cercetare şi dezvoltare putem să ţinem pasul cu cei de talie mondială”, a spus Spătaru.  

El afirmă că a făcut o invitaţie ministrului Apărării să vină la Bacău.