Preţurile la energie, plafonate timp de un an

Noua schemă de ajutor la energie şi gaze de la 1 aprilie, prevede plafonarea preţurilor la gazele naturale şi a energiei electrice timp de un an, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Hotnews.

Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  1. a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh (tarif social);
  2. b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv; c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

În privinţa gazelor, draftul de proiect vorbeşte despre un preţ plafonat pentru vânzarea către clienţii casnici, dar acesta nu este încă stabilit.

Gazele ar trebui să provină exclusiv din producţia internă.

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de XXX lei/MWh, cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), sau direct către aceşti clienţi, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienţi din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în documentul obţinut de Hotnews.