Potrivit unei ordonanțe de urgență, durata concediului paternal se va prelungi de la cinci zile așa cum este în prezent, la zece zile lucrătoare. Dacă OUG va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare începând cu 1 august 2022

Potrivit proiectului de ordonanță, vor avea dreptul la concediu paternal și indemnizația aferentă toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.

O altă noutate constă în faptul că în categoria salariaților sunt asimilați și tații care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperațiile).

Vor beneficia de concediu paternal și tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, precum și cei care dețin o funcție de demnitate publică ori sunt funcționari parlamentari.

Cei care lucrează în domeniul militar vor beneficia de permise de 10 zile, în loc de șapte cum este în prezent.

Angajatorii care nu vor respecta prevederile legale vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 4.000 lei la 8.000 lei.