ONU: Rusia respinge rezoluția care condamnă agresiunea sa asupra Ucrainei

Rusia, așa cum era de așteptat, a respins vineri, în timpul unui vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluție scrisă în comun de Statele Unite și Albania care acuză în „cei mai puternici termeni” „agresiunea sa împotriva Ucrainei” și îi cere „imediat” să își retragă trupele din acea țară, potrivit AFP.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 țări au votat în favoarea textului, trei s-au abținut: China, India și Emiratele Arabe Unite.

Proiectul fusese atenuat în orele premergătoare scrutinului pentru a „asigura” abțineri și a împiedica aceste trei țări să voteze „nu”, potrivit unui diplomat.

Textul propus nu mai includea astfel cuvântul „condamna”, ci a fost înlocuit cu „deplânge”. O trimitere la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forței, a fost, de asemenea, eliminată.

O rezoluție similară ar trebui supusă în zilele următoare la votul Adunării Generale a ONU (193 de membri) acolo unde dreptul de veto nu există, potrivit diplomaților.

Doar cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franța, Regatul Unit) au drept de veto în Consiliul de Securitate.