Noile TARIFE pentru RCA în 2022. Ce sume vor plăti șoferii români pentru asigurarea auto obligatorie

Noile tarife pentru RCA 2022 se regăsesc în anexa proiectului de Hotărâre de Guvern pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a înaintat Ministerului Finanţelor pentru limitarea preţurilor care au explodat la asigurările auto.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că a înaintat proiectul către Guvern şi, cel mai probabil, acesta va fi analizat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Această decizie vine după ce, în ultimele luni, din cauza falimentului City Insurance, care avea aproximativ trei milioane de poliţe de asigurare RCA, preţurile au explodat.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a anunţat că ASF a înaintat Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern pentru limitarea tarifelor RCA.

În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative“, a precizat Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Lista cu noi tarife RCA 2022 pentru şoferii români

Conform anexei proiectului înaintat de ASF, un tânăr de până în 30 de ani, care conduce o maşină cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 de centimetri cubi, va plăti o primă brută pentru asigurarea obligatorie auto de 1.286 de lei.

Astfel, cea mai mare primă pentru RCA prevăzută de lista cu noi tarife pentru 2022 va fi plătită de tinerii de până în 30 de ani care conduc maşini cu o capacitate cilindrică de peste 2500 de centimetri cubi. În cazul lor, prima brută de asigurare este de 3.551 de lei.

Cea mai mică primă de asigurare este de 762 de lei şi se aplică şoferilor cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani, care conduc maşini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 de centrimetri cubi.

sursa: jurnalul.ro