Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a demarat campania de prevenire a furturilor din locuință ”Prudența cea mai bună pază!”

În perioada februarie – aprilie polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști de proximitate din cadrul Secției 1 Bacău și Secției 2 Bacău vor desfășura activități preventive, pe raza municipiului Bacău cu scopul de a informa cetățenii dar și pentru conștientizarea acestora asupra pericolelor existente în directă legătură cu furturile din locuință.

Polițiștii și-au propus, prin aceste activități, să readucă în atenția cetățenilor importanța propriilor atitudini în reducerea riscului, în vederea luării măsurilor elementare de precauție.

În cadrul primelor acţiuni demarate, au avut loc întâlniri cu cetăţenii municipiului Bacău care locuiesc în apartamente și case, cărora le-au fost transmise recomandări pentru adoptarea unui comportament preventiv.

Polițiștii fac încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a furturilor din locuință :

– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la  intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;

– Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir;

Când lipsiți de acasă, nu lăsați ferestrele deschise;

– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

– Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul;

Montați un sistem de supraveghere video și verificați funcționarea sistemului de supraveghere, în permanență;

 – Dacă vecinii dvs. sunt plecaţi de acasă şi observaţi ceva suspect la apartamentul/ casa lor (persoane necunoscute, urme de forţare, etc.) telefonaţi de îndată la 112 sau la cea mai apropiată secţie de poliţie. Cu cât poliția este anunţată mai repede, cu atât şansele de a prinde infractorii şi de a recupera bunurile sunt mai mari!