Facilităţi fiscale pentru acţiunile umanitare desfăşurate în beneficiul refugiaţilor din Ucraina

Guvernul a aprobat o serie de facilităţi fiscale pentru reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri pentru a încuraja acţiunile umanitare desfăşurate în beneficiul refugiaţilor din Ucraina, a declarat, luni, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Există o serie de facilităţi gândite pentru societatea civilă, pentru toţi cei care au înţeles în această perioadă să se implice alături de autorităţi pentru a sprijini zecile de mii de refugiaţi ucraineni care au ales să rămână, până acum, pe teritoriul României. Ca atare, printre măsurile aprobate astăzi de Guvern se numără şi cele care vor putea încuraja donaţiile umanitare în beneficiul semenilor noştri care sunt afectaţi de agresiunea militară. Astfel, va fi creată posibilitatea de a oferi donaţii, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. Aceste donaţii în bani se vor deduce integral din rezultatul fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit, iar în cazul plătitorilor de impozit pe venit, microîntreprinderi, se va scădea integral din baza impozabilă”,a explicat Dan Cărbunaru.

El a adăugat că a fost instituit un regim fiscal special şi pentru bunurile şi serviciile acordate UNICEF şi altor organizaţii internaţionale.

„Vor avea un regim special fiscal. Astfel, se prevede o deductibilitate în limitele aplicabile în prezent cheltuielilor de sponsorizare, fără a exista obligaţia înscrierii entităţilor beneficiare în Registrul entităţilor sau unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale”,a mai declarat Cărbunaru.

Măsurile anunţate se regăsesc într-o ordonanţă de urgenţă aprobată luni de Guvern.