Decizie în justiție: Crucile românești de beton ridicate de orașul Dărmănești în Cimitirul din Valea Uzului au fost amplasate ilegal și trebuie îndepărtate

Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia autorizația de construire emisă pentru parcela românească din cimitirului militar Valea Uzului şi a dispus demolarea construcţiei ilegale, transmite agenția maghiară MTI. Minuta hotărârii a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

S-a adus ca argument principal faptul că oraşul Dărmăneşti a emis autorizaţia de construire pe un teren care nu îi aparţinea.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.