De sãptãmâna viitoare, se deschid apelurile de proiecte pentru rețelele de gaze prin „Anghel Saligny”

Dupã publicarea în Monitorul Oficial a Normelor metodologice, autoritãtile locale vor putea depune cereri de finantare, prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny”, pentru proiecte care vizeazã înfiintarea de noi sisteme de distributie a gazelor naturale, extinderea sistemului existent de distributie a gazelor naturale, precum si modernizarea sistemelor de distributie prin transformarea lor în sisteme inteligente, anuntã ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Administratiei, Cseke Attila.

„70% dintre localitãtile din România nu au acces la reteaua de distributie a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real si rapid în acest domeniu. De aceea, Guvernul a creat acest mecanism de finantare. A fost semnat Ordinul comun cu Ministerul Energiei, astfel cã, de sãptãmâna viitoare, autoritãtile locale pot cere finantare pentru proiectele prin care vom realiza 2.500 km de conducte de gaze si vom bransa 150.000 familii la reteaua de distributie a gazelor naturale”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltãrii, prin Programul „Anghel Saligny”, a alocat 50 de miliarde de lei pentru extinderea si modernizarea retelelor de drumuri, poduri, apã, canalizare si gaz, si va prelua de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene finantarea altor 105 proiecte, bugetul total ridicându-se, astfel, la 55,5 miliarde de lei.

Cererile de finantare se pot depune, într-o perioadã de 45 de zile, în platforma digitalã https://investitii.mdlpa.ro/, conform ghidului de înregistrare a cererii de finantare în aplicatia digitalã a Programului National de Investitii „Anghel Saligny”, care va fi disponibil atât pe site-ul Ministerului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Administratiei (www.mdlpa.ro), cât si în platforma electronicã investitii.mdlpa.ro.

Selectia obiectivelor de investitii se va realiza, ulterior acestei perioade de depunere a cererilor de finantare, pe baza criteriilor prevãzute de legile în vigoare, cuprinse în Normele metodologice, a precizat Cseke Attila.