De Dragobete, Concert vocal-simfonic la Ateneul băcăuan: Juan Cantarell, Catarina Coresi-Lal, Cristian Buciumaș, astăzi de la ora 18.30

Concert vocal-simfonic

Dirijor: Juan Cantarell

Soliști: Catarina Coresi-Lal, soprană
Cristian Buciumaș, fagot

În program:
• Franz Berwald – Konzertstück pentru fagot și orchestră
• Wolfgang Amadeus Mozart – Aria Donnei Anna (Don Giovanni)
• Wolfgang Amadeus Mozart – Exsultate, Jubilate
• Wolfgang Amadeus Mozart – Aria Electrei (Idomeneo)
• Ludwig van Beethoven – Simfonia nr.4

Juan Cantarell s-a născut la Barcelona.

A studiat dirijatul la Hochshule für Musik din Viena și la Royal Academy of Music (Londra) sub conducerea lui Sir Colin Davis. S-a perfecționat la Accademia Chigiana (Siena) sub îndrumarea lui F. Leitner, I. Musin și Valery Gergiev. Juan Cantarell a fost asistent muzical al lui Karel Mark Chichon la Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken, în 2015 și-a început colaborarea cu Orchestra Filarmonicii  „Mihail Jora” (Bacău, România), unde a fost numit în 2018 dirijor permanent invitat.

Cantarell a fost și director muzical al Festivalului de Operă Hunedoara (Deva) unde a dirijat „Macbeth”, „Trubadurul” și „Rigoletto” de Giuseppe Verdi și „Tosca” lui  Giacomo Puccini. Pentru perioada ce urmează Cantarell pregătește Puccini –  La Bohème” (Bacău-România),  Donizetti –  „Don Pasquale ” și Rossini „Petite Messe solennelle” cu Orchestra și Corul Filarmonicii din Silezia Inferioară.

Catarina Coresi Lal este cunoscută şi îndrăgită în lumea întreagă pentru interpretările inedite pe care le-a prestat pe marile scene de operă ale lumii.

Şi-a făcut debutul în operetă în anul 1995, cu interpretarea rolului Adele, din “Liliacul”, de J. Strauss. A absolvit  Academia de Muzică din Bucureşti, apoi a mers să se specializeze la Viena, unde l-a avut ca profesor pe Theodore Coresi, căruia i-a devenit soţie la scurt timp. Astfel, începe să susţină numeroase concerte prin care ajunge să îşi contureze cariera internaţională.

Soprana Catarina Coresi Lal este câştigătoare a  numeroase concursuri naţionale şi internaţionale: “Ionel Perlea”, “Mihail Jora”, “Sabin Drăgoi”, “Hariclea Darclee”, “Ion Dacian” etc. S-a stabilit în Viena, în anul 1998, devenind solistă a orchestrei Hofburg.

Soprana Catarina Coresi Lal s-a remarcat prin  interpretarea rolurilor feminine din opera <<Povestirile lui Hoffmann>>, într-o serie de spectacole la Opera Bergen din Norvegia. În concertul omagial, cu ocazia înscăunării Papei Benedict al-XVI-lea, a interpretat fragmente din operele <<Norma>> şi <<Machbeth>>, sub bagheta maestrului Rinaldo Muratori. Din anul 2005 este solista companiei autonome de operă Vienna Opera Company, iar din anul 2011 a companiei de operetă Johann Strauss Operette Wien, unde a susţinut peste 80 concerte de operă şi operetă.