Cartele SIM pentru susținerea cursurilor on-line folosite pentru apeluri false la 112

Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” – sunt mesajele campaniei, pe care polițiștii de prevenire le-au transmis elevilor Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” Bacău.

Informațiile transmise participanților s-au axat pe semnificația numărului 112, care este numărul de urgență disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixă, cât și mobilă, oriunde în Uniunea Europeană.

Campania implementată de Inspectoratul de Poliție Județean Bacău prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, se desfășoară în perioada 14 februarie – 03 martie și  vizeză elevii, deoarece în ultima perioadă autorii apelurilor false au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor.

Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.