Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, în calitate de for decizional, o lege care introduce în România caravane medicale în mediul rural.
În comunitãtile lipsite de medic de familie sau cu un numãr insuficient de medici de familie, autoritãtile locale asigurã prezenta cel putin a unui asistent medical comunitar”, prevede legea.
Gravidele si lãuzele care nu au împlinit 18 ani beneficiazã de asigurarea cu prioritate a serviciilor de sãnãtate preventive sau curative si a consulturilor medicale de specialitate desfãsurate prin intermediul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor, unitãtilor mobile si al caravanelor medicale”, se mai aratã în actul normativ.
De asemenea, „în cazul identificãrii gravidelor si a lãuzelor care nu au împlinit 16 ani, asistentii medicali comunitari si moasele vor sesiza serviciile sociale locale si unitãtile de învãtãmânt pentru aplicarea mãsurilor de protectie socialã necesare, sustinerea continuãrii participãrii scolare, inclusiv protectia împotriva oricãrei forme de abuz sexual”.
La indicatia medicului de familie, gravidei aflate în situatie de vulnerabilitate socialã i se asigurã decontarea transportului intrajudetean sau interjudetean pentru deplasarea la spital, în vederea urmãririi sarcinii, mai prevede legea adoptatã de Parlament.
Potrivit datelor Federatiei Nationale a Asociatiilor Medicilor de Familie, 53% din localitãtile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienti medici de familie.