Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe români să îi ajute pe refugiații ucraineni

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis marți un mesaj privind situația refugiaților ucraineni care sosesc în România în aceste zile.

Potrivit acestuia, sute de mii de oameni nevinovați se confruntă cu o adevărată catastrofă umanitară ca urmare a „războiului atât de nedrept purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

De aceea, Biserica Ortodoxă Română face apel la români să se implice în campaniile de ajutorare a refugiaților ucraineni care au sosit și vor mai sosi în România.

„În acest context saturat de suferință, Patriarhia Română reînnoiește mesajul recent al Părintelui Patriarh Daniel de firească solidarizare cu creștinii români ortodocși din Ucraina, dar și cu toate victimele inocente ale acestui război purtat atât de aproape de România, și îi îndeamnă pe toți clericii și mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică și să se implice în acte caritabile de donație, menite să aducă un sprijin real și o mângâiere celor striviți acum de teamă, neputință și suferință”, se arată în mesajul transmis de Vasile Bănescu.

Bănescu: Biserica Ortodoxă Română s-a implicat deja

Purtătorul de cuvânt mai spune că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat deja, prin arhiepiscopiile din zona graniței cu Ucraina, dar și prin Patriarhia Română și Federația „Filantropia”, în ajutorarea victimelor acestui război.

„Situațiile limită prin care trecem sunt și cele care indică gradul nostru real de încreștinare. Există situații în care nu cuvintele, discursurile, ci gesturile tăcute, faptele credinței și ale milei, ale respectului pentru alteritate, ale empatiei cu suferința celuilalt (re)compun pe loc umanitatea/ omenia noastră adâncă din care (ne) vorbește Hristos.

Claritatea morală, atenția binevoitoare orientată concret spre celălalt, adecvarea judecății noastre oneste la realitate sunt datorii de natură spirituală. Să încercăm să ni le achităm cât mai onorabil posibil!”, se mai arată în mesajul transmis de Vasile Bănescu.

sursa: gandul.ro