Avioanele rusești lansează atacuri din zona de interdicţie de deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie

Mai multe avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 lansează atacuri din zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie asupra unor obiective de infrastructură civilă şi militară, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, conform LB.ua, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, Iuri Ignat a explicat că ruşii au recurs la această tactică pentru ca ucrainenii să nu poată riposta, întrucât doborârea unui avion deasupra unei centrale nucleare poate duce la un dezastru ecologic.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene le-a cerut astfel ţărilor membre NATO şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia în considerare de urgenţă închiderea spaţiului deasupra Ucrainei, creând aici o zonă de excludere aeriană.

Directorul Energoatom, întreprinderea de stat ucraineană care are în subordine centralele nucleare din ţară, a propus luni Agenţiei pentru Energie Atomică (AIEA) să creeze o zonă de 30 km sigură în apropierea fiecărei instalaţii nucleare din Ucraina. Acesta susţine că echipament militar rusesc, artilerie şi lansatoare de rachete multiple se deplasează în mod regulat în apropiere de instalaţiile nucleare, iar obuze explodează în apropierea centralelor nucleare, avertizând că aceasta ar putea duce la pericole extrem de nedorite pe plan internaţional, arată Agerpres.

sursa: adevarul.ro