ISU Bacău va primi o Autospecială Pirotehnică

12 autospeciale pirotehnice, care pot fi folosite pentru asanarea terenului de muniţii rămase neexplodate, pentru îndepărtarea podurilor de gheaţă şi a stâncilor care pot bloca drumuri, şi 6 autoplatforme pentru salvare de la înălţime au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Autospecialele pirotehnice au un compartiment special pentru transport muniţii neexplodate şi două compartimente laterale pentru transport mijloace şi accesorii de distrugere muniţii şi pentru executarea lucrărilor de distrugeri cu ajutorul explozivilor în diferite medii. Valoarea unei autospeciale, complet echipată, este de aproximativ 270.000 de euro.

Au mai fost achiziţionate şase autoplatforme care permit intervenţia pompierilor pentru salvarea persoanelor de la înălţimea de 45 de metri, iar, cu ajutorul braţului mobil, şi a celor rămase captive pe ape şi alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de – 8,2 m. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 de euro.

Potrivit IGSU, în total vor fi achiziţionate 19 astfel de autospeciale, câte una pentru ISU din judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea şi una pentru Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.