ANOFM – pliant referitor la serviciile oferite ucrainienilor pentru integrarea pe piața muncii din România

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, ANOFM a elaborat un pliant în limbile română, ucraineană și engleză cu privire la serviciile oferite cetățenilor ucrainieni pentru integrarea pe piața muncii din România, cât și măsurile ce vizează flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii din România.

Iată câteva dintre soluțiile pentru facilitarea accesului cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România:

– cei care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România pot fi încadrați în muncă fară avizul de angajare prevăzut de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României;

– cei care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă în România se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată de angajator, că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiență în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați în muncă și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

– pot beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii romani, cu condiția înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.