Animalele de companie au voie pe plajă

Parlamentarii au eliminat, astăzi, interdicția ca românii aflați în vacanță să-și ia pe plajă animalul de companie.

Plenul Camerei Deputaților a decis, cu 284 de voturi ‘pentru’, un vot ‘contra’ și 11 abțineri, că accesul animalelor de companie pe plajele Mării Negre.

Accesul se va putea face cu respectarea unui set de norme:

  • Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând în afara sezonului estival.

  • Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham şi lesă.

  • Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă.

  • Posesorii de animale de companie au obligația de a deține asupra lor pungi pentru strângerea dejecțiilor produse de acestea, de a curăța zona respectivă şi de a le arunca la gunoi

  • Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități.

Amenzi pentru cei care nu respectă legea

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a ține animalele de companie în zgardă sau ham și lesă pe toată perioada prezenței pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a strânge dejecțiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăța zona respectivă şi de a le arunca la gunoi.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a fost adoptat și de Senat. Actul normativ merge spre promulgare la șeful statului.