Analistul Dan Dungaciu: „Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică”

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a comentat pentru PRO TV decizia de la Moscova.

Analistul susține că Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică, prin care înfurie pe toată lumea și totodată recunoaște că Rusia se retrage de la negocieri.

Profesor Universitar Dan Dungaciu, Director ISPRI: „Cea mai mare greșeală strategică pe care ar face-o Federația Rusă, în raport cu evenimentele așa cum se derulează ele acum.

Pentru că înseamnă:

  1. recunoașterea oficială a ieșirii de la negocieri a Federației Ruse, pentru că recunoașterea regiunilor separatiste înseamnă că Federația Rusă nu mai recunoaște acordul de la Minsk, iese din acordul de la Minsk. Practic, din formatul Normandia de negocieri, a situației celor două teritorii separatiste din Ucraina.
  2. Înseamnă că înfurie Ucraina, liderii politici ucrainieri, chiar populația Ucrainei, într-o măsură fără precedent. În pofida a tot ce ni se spune nouă acum, populația Ucrainei nu este atât de furioasă, antirusă, precum am crede. Jumătate dintre ucrainieni nu vor nici graniță, nici vize, măcar, cu Federația Rusă. Deci jumătate dintre ucrainieni în acest moment. 65% dintre ucrainieni au o părere bună despre ruși, iar 85% dintre ruși au o părere bună despre ucrainieri. Dar luarea de teritorii cu japca, ca să zic așa, ar fi un gest care i-ar înfuria pe toți.
  3. ar obliga Occidentul la măsuri radicale, pe care Occidentul nu vrea să le ia în acest moment. Adică, oferirea de garanții pentru integrarea în NATO sau în UE a Ucrainei sub presiunea Ucrainei și presiunea opiniei publice din Occident. Pentru că în fața unui despot care ia teritorii, cazul Georgiei este special, Putin a recunoscut cele două teritorii ca să fie în contrapartidă cu Kosovo decât occidentali.

Sigur că Putin, în principiu, poate să mute, în al patrulea rând, baze militare în regiune. Pot s-o facă și acum, adică la frontiera cu Ucraina poate să facă baze militare, nu trebuie să reducă în Donbas și Luganks bucățile de acolo, pentru că diferența de kilometri este foarte mică. Sigur, ar putea să facă baze militare ostentativ acolo, dar asta nu ar face decât să pună presiune și mai mare pe liderii politici Ucrainiei și Occidentali, pentru a primi Ucraina în NATO. Adică, ar menține un conflict tensionat la cote nemaivăzute astăzi”, a mai spus Profesorul Universitar Dan Dungaciu.

sursa: stirileprotv.ro