Americanii scot de pe rafturi vodca rusească și opresc toate achizițiile de stat din Rusia

Guvernatorii mai multor state americane au ordonat magazinelor de băuturi administrate de guvern să nu mai vândă vodcă rusească, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, după invazia Rusiei în țara vecină.

Guvernatorul statului Utah, Spencer Cox, a instruit sâmbătă Departamentul de control al băuturilor alcoolice al statului să scoată toate produsele din Rusia de pe rafturile magazinelor sale cu amănuntul, scrie The Guardian.

În emiterea ordinului executiv, Cox s-a alăturat guvernatorilor din New Hampshire, Ohio și Pennsylvania pentru a lua ceea ce este în mare parte un gest simbolic de sprijin pentru Ucraina atacată de Rusia.

Vom face partea noastră pentru a respinge invadatorii ruși și a fi alături de surorile și frații noștri din Ucraina”, a spus Cox. El a mai spus și că Utah va revizui toate achizițiile de stat pentru a verifica eventualele legături cu Rusia.

Este puțin probabil ca boicotul să aibă un impact tangibil. Doar 1,2% din importurile de vodcă din SUA au venit din Rusia în prima jumătate a anului 2021, potrivit Distilled Spirits Council din Statele Unite, care urmărește astfel de date.

Vodca rusească reprezintă doar 18,5 milioane de dolari din totalul importurilor de 1,4 miliarde de dolari

Datele grupului arată că vodca rusească a reprezentat doar 18,5 milioane de dolari din importurile totale de vodcă din Statele Unite în valoare de 1,4 miliarde de dolari în 2021.

Multe sortimente de vodcă rusească vândute în Statele Unite, inclusiv Smirnoff și Stolichnaya, sunt de fapt produse în alte țări, inclusiv în Statele Unite.

De la prăbușirea Uniunii Sovietice, proprietatea mărcii Stolichnaya a fost în dispută între o companie de stat rusă și Grupul Stoli, dar vodca vândută în Statele Unite este produsă de acesta din urmă.

Stoli Group, care produce brandul Stolichnaya în Letonia, a declarat că sprijină poporul ucrainean. Cei care vizitează site-ul lui Stoli acum văd o pagină de deschidere cu un porumbel albastru pal și galben care poartă o ramură de măslin pe un fundal alb.

Sub porumbel scrie un mesaj: „Grupul Stoli reprezintă pacea în Europa și solidaritatea cu poporul ucrainean”.

Și Canada a ordonat magazinelor sale să nu mai vândă produse rusești

Vodca Russian Standard, cea mai populară vodcă produsă în Rusia vândută în Statele Unite, este distribuită de Roust Group și Roust International, cu sediul la Moscova. De asemenea, este vândut sub numele de marcă Green Mark Vodka. Reuters nu a putut contacta un purtător de cuvânt duminică târziu.

Unele provincii canadiene, inclusiv Ontario, Alberta și Columbia Britanică, au făcut mișcări similare săptămâna trecută, ordonând magazinelor provinciale de băuturi alcoolice să nu mai vândă mărci de fabricație rusă.

În Texas, guvernatorul Greg Abbott a îndemnat toate magazinele de băuturi și restaurantele din stat să nu mai servească produse fabricate rusești pe bază de voluntariat. „Texas este alături de Ucraina”, a spus el într-un mesaj pe Twitter.

sursa: stirileprotv.ro