Ambasada Rusiei din Vilnius este de-acum pe strada „Eroilor Ucraineni”

În semn de protest faţă de invazia Moscovei în Ucraina, capitala Lituaniei, Vilnius, a dat ambasadei Rusiei o nouă adresă, pe strada „Eroilor Ucraineni”.

„De astăzi, cartea de vizită a fiecărui angajat al ambasadei ruse va purta o menţiune în onoarea luptei Ucrainei şi toată lumea va trebui să se gândească la atrocităţile regimului rus împotriva naţiunii paşnice ucrainene atunci când va scrie acest nume de stradă”, a spus într-un comunicat de presă primarul din Vilnius, Remigijus Simasius, potrivit The Guardian.

Simasius a anunţat încă de săptămâna trecută că va redenumi strada, iar miercuri muncitorii au montat pe stradă plăcuţele cu noul nume, scris în lituaniană şi ucraineană.

Nu este pentru prima dată când Vilnius transmite astfel de mesaje în semn de protest către Moscova. În 2018, oraşul a redenumit o piaţă din apropierea ambasadei după Boris Nemţov – figură proeminentă a opoziţiei – asasinat lângă Kremlin.

Letonia, un alt stat baltic, a făcut acelaşi gest. Oficialii din capitala Riga au convenit săptămâna trecută să redenumească strada pe care se află ambasadei Rusiei. De acum ea se va numi strada „Ucrainei Independente”. De asemenea, Dublin, capitala Irlandei, vrea să schimbe numele străzii pe care se află ambasada Rusiei în „Ucraina Independentă”.