20.000 de brokeri de poliţe RCA vor fi scoşi de pe piată de legea plafonării tarifelor

Limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 5% din prima brută încasată la polițele RCA, așa cum propun autoritățile în proiectul de plafonare pentru 6 luni la prețurile RCA, ar elimina din piață aproximativ 20.000 de distribuitori independenți în maxim 2-3 luni, avertizează marți Patronatul român al brokerilor de asigurare-reasigurare.

“În această ipoteză, aproximativ 700.000 de polite de asigurare vor trebui emise direct de societățile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operațională într-un timp scurt. Consecința directă va consta în existența, în fiecare lună, a aproximativ 350-500 de mii de consumatori care vor intampina reale probleme în accesarea produselor de asigurare – adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului.”, se arată într-un Memoriu transmis marți de brokeri către Ministerul de Finanțe, ASF și Consiliul Concurenței.

Comisionul mediu în piață la vânzarea polițelor RCA este de 9%, spun brokerii. dacă acest comision se va limita la 5%, 20.000 de brokeri ar dispărea din piață, iar celorlalți li s-ar reduce veniturile la jumătate, atenționează reprezentanții brokerilor.